A Juliet Victor elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti, hogy már elmúlt 18 éves.
Hírek
Hírek

Mádi Kör

A Mádi Kör eredetvédelmi egyesület célja

A Mád község közigazgatási területén található termőhelyeken a Mádi Kör egyesület tagjai által termelt borok minőségének biztosítása. továbbá a borok eredetvédelmének az egyesület által megalkotott követelményrendszer útján történő megteremtése, a község természeti értékeinek, a táj adottságainak védelme, illetve hogy a mádi bort, mint önálló fogalmat megteremtse és a piaci érvényesülését megalapozza.

Háromszintű mádi minőség- és eredetvédelmi rendszer

A mádi minőség- és eredetvédelmi rendszer háromszintű eredetvédelmi rendszer:
az elsőbe a községi, a másodikba a dűlőkből, a harmadikba a szőlőkből származó borok tartoznak.

Hozamkorlátozás

  • a községi bor maximum 50 mázsa/hektár
  • a dűlősnél 40 mázsa/ hektár
  • a szőlőnél 30 mázsa/ hektár

Minősített

  • községi bor hatévesnél fiatalabb szőlőből nem készülhet.
  • dűlős nyolcévesnél fiatalabb szőlőből nem készülhet.
  • szőlő megnevezésű tízévesnél fiatalabb szőlőből nem készülhet.

A Mád és a mádi dűlő borok hivatalos szabályzata

A „Mád” eredet megjelölés feltételei:

  • új ültetvény esetén 4000 tőke/ha
  • arról az ültetvényről készülhet eredetvédett bor melyet legkésőbb március végéig megmetszenek, legalább kétszer gyomtalanítják vagy kaszálják, megfelelő időben szüreteli és a botrytis cinerea gombán kívül más gombás vagy bakteriális fertőzést nem hordoz
  • minimum 6 éves ültetvényről lehet szüretelni
  • maximum 7500 kg/ha épp, érett szőlő (amennyiben a tőkesűrűség nagyobb mint 4000 tőke/ha úgy a termésmennyiség 1,4-es szorzóval számítandó)
  • fajtaborok esetén 100% fajta azonosság
  • felhasználható fajták: furmint, hárslevelű, sárga muskotály és ezek bármilyen arányú házasítása
  • minimális potenciális alkohol 11v/v%
  • bortípusok lehetnek: száraz, félszáraz, késői szüret, szamorodni, aszú, eszencia
  • késői szüret, szamorodni esetén a maximum termés mennyisége hektáronként a technológiai érettségben mért tömeg fele lehet
  • aszú borok esetén a maximum termés mennyisége hektáronként a technológiai érettségben mért tömeg 20%-a lehet
  • 1kg aszúszemből max. 1,4 l aszúbor készíthető
  • a nem borkülönlegességeket 0,375l, 0,5, 0,75l, 1,5l és az ettől nagyobb nemzetközi szabványnak megfelelő űrtartalmú üvegpalackban lehet forgalomba hozni
  • borkülönlegességek esetén 0,375l, 0,5l, és 1,5l-es űrtartalom lehetséges, egyedi palack használatát a mindenkori választmány engedélyezi
  • a palackok formatípusa 1,5 literes űrtartalomig a tokaj feliratú „tokaj antik” nevű palackformában lehetséges a száraz illetve a félszáraz borok esetén, illetve azonos arányokkal készülő mutációk
  • fantázianév a csomagoláson megengedett, de dűlőnevet felsorolni csak a hátcímkén lehet
  • a csomagoláson, a termelő székhelyének feltüntetése a 0,75l-es palackon maximum 5mm-es betűméretig lehetséges

A „Mádi dűlő” eredet megjelölés feltételei

A „Mád” eredet megjelölésű kategória az alábbi kiegészítésekkel:

  • minimum 10 éves ültetvény;
  • maximum 5000 kg/ha épp, érett szőlő;
  • felhasználható fajták: furmint vagy hárslevelű, de ezen fajták nem házasíthatóak, tehát csak fajtaborok lehetnek;
  • szárazborok esetén minimum 6 hónap hordóhasználat kötelező;
  • bortípusok lehetnek: száraz, szamorodni, aszú, eszencia;
  • a dűlő nevét kell a legnagyobb betűmérettel feltüntetni, a márkajelzés ettől eltérhet.

Borászatunk is a Mádi Kör tagja, hiszen a szőlőtermesztő területeink olyan mádi területen fekvő szőlőültetvények, amelyek fekvése, talaja, mikroklímája, kora, művelésmódja alapján megkülönböztetésre alkalmasak, és lehetőséget adnak egyedülálló borok készítésére.

Mantránk: „minőség a mennyiség felett”.

Kiemelkedően magas színvonalú előállítási körülmények, amelyek magukban foglalják a legfejlettebb eljárások, borászati technológiák alkalmazását, eszközeikbe való befektetést – mindez lehetővé teszi számunkra a legrangosabb borok életre keltését.

Hírlevél

Feliratkozom a Juliet Victor borászat hírlevelére, hogy első kézből értesüljek a borászat friss híreiről, exkluzív promócióiról és eseményeiről. Hozzájárulok, hogy a Juliet Victor az adatkezelési tájékoztatóban meghatározottak szerint reklámokat küldjön nekem. Személyes adataim megadásával kijelentem, hogy hozzájárulok személyes adataim Adatkezelési tájékoztató szerinti kezeléséhez.